طرز تهیه کشمش انگوری (کالیفرنی):
در این روش تولید کشمش ، رقم انگور مورد استفاده، بیدانه سفید می باشد.
انگور پس برداشت ، به محل بارگاه حمل شده و در آنجا کار گران ، خوشه ها را به وسیله نخ های پلاستیکی به آونگ (ملاخ) تبدیل می کنند .طول این آونگ ها گاها به 1/5 تا2 متر نیز می رسد و وزن آنها 10 الی 15 کیلو گرم می باشد.
خوشه های آونگ شده در جعبه های پلاستیکی مشبک قرار گرفته و این جعبه ها هر کدام به مدت 1 دقیقه در محلول تیزاب قرار داده شده و سپس برای دود گیری به اتاق دود منتقل می شوند .
مقدار گوگرد مورد نیاز برای هر متر مکعب از اتاق گوگرد زنی 40-80 گرم و زمان دود گیری نیز 3-6 ساعت می باشد . البته برای صرفه جویی بیبشتر در هزینه ها ، اخیرا دودهی در محل خود بارگاه و یا محوطه بار گاه در زیر ورقه های پلاستیکی انجام میگیرد. به اینصورت که جعبه ها در محوطه بارگاه روی هم قرار گرفته وبا ورقه های پلاستیکی پوشانده می شود و زیر این ورقه گوگرد سوزانده شده و دود آن خوشه های داخل جعبه ها را فرا می گیرد . در روش دیگر دود دهی که در محل خود بارگاه صورت می گیرد به این طریق است که خوشه های آونگ شده پس از تیزاب در بارگاههای مخصوص کشمش کالیفرنی آویخته می شوند . پس از نصب آونگ ها در بارگاه ،اتاقکها (دهنه ها) توسط ورقه های پلاستیکی از هم ایزوله می شوند و در هر دهنه و یا اتاق برای دود دهی ، گوگرد سوزانده می شود .
پس از دود دادن ،خوشه های آونگ شده در محل سایه به مدت 15 – 20 روز که بستگی به وضعیت هوا دارد خشک می شود . پس از اینکه خوشه ها خشک شده و کشمش حاصله که به رنگ زرد کهربایی متمایل به سبز است همان کشمش انگوری یا کالیفرنی می باشد باید توجه داشت که میزان باقیمانده گوگرد در محصول نهایی نباید از 2 گرم در هزار تجاوز نمایند .
لازم به توضیح است که پس از دودهی ، انگور نباید به هیچ وجه در معرض مستقیم نور خورشید قرار گیرد در صورت قرار گرفتن ، رنگ کشمش حاصله تغییر کرده و متمایل به قرمز خواهد شد.
تیزابی کردن ونقش آن در تولید کشمش :
تیزابی کردن در تولید کشمش عملیاتی است که انگور به محلول تیزابی آغشته شده و زودتر خشک می شود . در قدیم ماده قلیائی که برای تیزابی کردن انگور مورد استفاده قرار می گرفت از گیاهی بنام شوران یا اشنبیان با نام علمی Salsola Soda گرفته می شد و اشغار نام داشت.در واقع این گیاه مقادیر زیادی املاح پتاسیم وسدیم را بصورت کربنات وبیکربنات در ریشه خود ذخیره می کند که بر اثر سوختن و خاکستر شدن ،مقدار زیادی املاح قلیائی از خود باقی می گذارد . امروزه باغداران برای تیزابی کردن انگور ، کربنات پتاسیم تجارتی که بصورت پودر است خریداری می کنند.
پتاسیم در تیزاب باعث می شود تا لایه رویی پوست انگور که از پروتئین تشکیل شده است ،سست شود و با تابش نور آفتاب ، آب موجود در انگور سریعتر تبخیر گردد و تبدیل به کشمش تیزابی گردد.
گاها دیده می شود در این فرایند از کربنات پتاسیم صنعتی نیز استفاده میشود که این امر خلاف است،باغداران که برای خرید کربنات مراجعه می کنند بایستی اطلاعات کافی درباره عوارض استفاده از کربنات پتاسیم صنعتی داشته باشندو دقت کنند تا از موادی که برای مصارف خوراکی تهیه شده است استفاده نمایند چرا که استفاده صنعتی آن باعث بروز سرطان در افراد خواهد شد. همچنین افزودن سایر مواد غیر خوراکی ،بعناوین و اهداف ؛خشک شدن زود هنگام و ....اشتباه محض و خلاف است.